photo-mikeAls er één presentatieprogramma veel gebruikt wordt, dan is het wel PowerPoint. Jij hebt waarschijnlijk net als ik al te vaak saaie presentaties bijgewoond. Volgens mij wordt het nu dan ook echt tijd voor sprankelende presentaties waar zowel het publiek én de spreker blij van worden. Hoe je dat kunt doen met behulp van PowerPoint? Daar interview ik wereldwijd experts over, die net als ik een einde willen maken aan het tijdperk “Death by PowerPoint”.

Voor dit blog heb ik Mike Robertson geïnterviewd. Hij woont in de U.S. Mike heeft zich als grafisch designer gespecialiseerd in het ontwerpen van professionele presentaties en spreekt daarover. Ik ben een groot fan van hem en zie hem als mijn nestor.

 

Is het wel mogelijk om creatieve dia’s te maken in PowerPoint?

Deze vraag staat centraal in mijn interview met Mike. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor iedereen mogelijk is, ongeacht het vakgebied en het publiek. PowerPoint heeft zoveel functionaliteiten die je creatief kunt inzetten, als je maar weet hoe je dat professioneel kunt doen.

 Mike is het hier volledig mee eens. Hoewel hij een fervent Macgebruiker is, kreeg hij zoveel aanvraag van PowerPointgebruikers, dat hij uiteindelijk toch maar overstag ging. Door stapsgewijs te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn met het PowerPointprogramma, ontdekte hij hoeveel potentie PowerPoint in zich heeft. Volgens hem denken veel mensen dat PowerPointdia’s saai zijn en gedateerd. Maar dat is niet zo. Het zijn juist hun ideeën die saai zijn. Als iemand een gitaarstuk niet kan waarderen, is dat toch ook geen reden om nooit meer naar gitaarmuziek te luisteren?

Mike heeft een eigen stijl ontwikkeld voor het maken van professionele PowerPoints. Hij heeft ontdekt dat je op een bijzondere manier de animaties kunt inzetten in tekst en beeld om je boodschap kracht bij te zetten. Favoriet zijn bij hem “invliegen” en “vervagen”. Hoewel deze animaties standaard en simpel zijn, kan je door te experimenteren met de timing en duur van de animaties, verrassende dia’s maken met impact. Op die manier stimuleert hij op bijzondere wijze het voorstellingsvermogen van zijn publiek.

 

Wat is het effect van een goede PowerPoint?

Volgens mij onderstreept een goede PowerPoint je professionaliteit. Bij Mike gaat dit nog een stapje verder. Zijn PowerPoints zien er zo spectaculair uit, dat experts PowerPoint het schaamrood op hun kaken krijgen, als zij bij zijn presentatie aanwezig zijn. Zij zien dan mogelijkheden, waarvan zij nog niet op de hoogte waren.

Mike vertelt dat hij het voor elkaar krijgt dat het publiek naar adem snakt of dat hij applaus krijgt als hij een dia laat zien. Volgens hem kan je als je er echt voor wilt gaan verbazingwekkende dia’s maken die het publiek nooit meer vergeet. Dat wil hij bereiken. Een wow-effect waardoor de kern van de boodschap nooit meer vergeten wordt.

 

Hoe kan ook jij een PowerPointpresentatie maken die er fantastisch uitziet?

Om zelf een fantastische PowerPointpresentatie te kunnen maken, is het de kunst om bij elke dia te bedenken hoe je jouw boodschap aantrekkelijk kunt maken.

 

Volgens Mike is het de grootste fout om de makkelijkste route te nemen tijdens het ontwerpen van een dia. Stop met het gebruik van standaardsjablonen, de geijkte Powerful Presentations Mike Robertsonlettertypes en amateuristische cliparts. Hij begint zelf standaard met een lege zwarte dia. Hij vindt het namelijk helemaal niet prettig als PowerPoint bepaalt waar zijn tekst en zijn illustraties moeten komen. Daarna gaat hij op zoek naar het juiste lettertype en bedenkt hij of er een achtergrond textuur moet komen. Door dit alles wil hij vooral het publiek zo snel mogelijk laten zien dat ze niet te maken hebben met een standaard saaie presentatie. Door de mogelijkheden die PowerPoint biedt, kan je op een creatieve manier jouw verhaal ondersteunen door een krachtige PowerPoint. Soms aangevuld met het gebruik van een bewerkingsprogramma zoals Photoshop.

Denk bij elke dia die je maakt hoe je jouw boodschap kunt versterken en verras jouw publiek!

Wil je spreken met meer resultaat? Frowa Schuitemaker is expert in impactvol presenteren met behulp van PowerPoint. Zij is de ontwikkelaar van het concept PowerPoint Intelligentie. Verhoog jouw PowerPoint Quotiënt en spreek met meer effect.