Als er één presentatieprogramma veel gebruikt wordt, dan is het wel PowerPoint. Jij hebt waarschijnlijk net als ik al te vaak saaie presentaties bijgewoond. Volgens mij wordt het nu dan ook echt tijd voor sprankelende presentaties waar zowel het publiek én de spreker blij van worden. Hoe je dat kunt doen met behulp van PowerPoint? Daar interview ik wereldwijd experts over, die net als ik een einde willen maken aan het tijdperk “Death by PowerPoint”.

Cyriel Kortleven Powerful Presentations

Voor dit blog heb ik Cyriel Kortleven geïnterviewd. Hij ziet het als zijn missie om zowel de creatieve als de ondernemende mindset van professionals een boost te geven. En dat doet hij op wervelende wijze. In zijn presentaties inspireert hij als professioneel spreker zijn publiek om levendiger te zijn. Een bijzondere boodschap als je achternaam Kortleven is.

Ik heb verschillende presentaties van Cyriel bijgewoond en elke keer opnieuw ben ik weer onder de indruk van wat hij op het podium laat zien. Hij is niet alleen een inspirerend spreker, hij weet ook als geen ander hoe je op creatieve wijze dia’s in kunt zetten om nog meer te kunnen bereiken bij het publiek. Hij gebruikt geen PowerPoint, maar Keynote. Dit is het presentatieprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor Mac.

Wat kun je doen als een andere spreker al een deel van jouw boodschap heeft verteld?
Laat ik met een spectaculair voorbeeld beginnen. Lees hoe Cyriel zijn presentatieprogramma op een bijzondere manier heeft ingezet tijdens een onverwachte situatie. Stel je eerst even voor dat je gaat spreken op een congres voor professionele sprekers in Australië. Je ziet dat een spreker voor je een oefening doet met het publiek die erg lijkt op wat jij wilde doen. En je denkt, daar moet ik wat mee. Hoe zou jij dat aanpakken?

Cyriel heeft het volgende gedaan: in de tijd die hij had, heeft hij zijn presentatie aangepast. Met de animatie ‘typewriter’ van het presentatieprogramma Keynote heeft hij, terwijl hij midden voor het scherm stond, zijn gedachten letterlijk laten zien. Door steeds meer woorden op het scherm te laten verschijnen met behulp van een animatie, liet hij zijn publiek meekijken in zijn brein. Hij deelde op deze creatieve wijze wat er in zijn brein plaatsvond toen hij ontdekte dat hij een oplossing moest bedenken voor de overlap met een andere spreker. Dit pakte zo goed uit dat hij deze manier van werken met een presentatieprogramma verder wil uitbouwen. Het lijkt hem fantastisch om vaker  een gesprek aan te gaan met zijn dia’s, terwijl zijn gedachten op het scherm verschijnen.

Dit voorbeeld maakte mij nieuwsgierig naar hoe Cyriel omgaat met andere lastige situaties die je als spreker kunnen verrassen.

Wat kun je doen als de techniek niet werkt?
Als je een presentatieprogramma gebruikt als je presenteert, dan kan het zijn dat de techniek niet meewerkt. Herken je dat? Cyriel heeft daar ook ervaring mee. Volgens hem kan een professionele spreker doorgaan met zijn verhaal, ook als de techniek niet functioneert. Een spreker moet zijn boodschap dus ook zonder zijn dia’s kunnen overbrengen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Dia’s werken vaak heel mooi ondersteunend, aan de andere kant moet je als spreker je niet afhankelijk voelen van jouw presentatieprogramma.

Cyriel zorgt ervoor dat hij altijd een interactieve oefening achter de hand heeft, waarmee hij het publiek aan de slag kan laten gaan. Dat geeft hem de tijd om zo nodig te overleggen met de technicus. Als het niet anders kan, schakelt hij over naar een flipover. Hij tekent dan snel de belangrijkste dia’s op de flipoverpapier. Een onderbreking door het uitvallen van de techniek integreert hij al improviserend in zijn verhaal.

Hij heeft te vaak gezien dat een spreker boos werd op de technicus, terwijl de presentatie niet op een goede manier was aangeleverd. Het is daarom ook een gouden tip voor iedereen die gebruik maakt van een presentatieprogramma, dat je altijd vooraf controleert of het format goed is, of de video’s het doen, dat dus alles werkt voordat je gaat spreken voor de groep.

Cyriel zet niet alleen zijn creativiteit in om onverwachte situaties op te lossen. Zoals ik al eerder aangaf, gebruikt hij zijn creativiteit ook om mooie presentaties te maken. Zijn aanpak is volgens mij handig voor elke spreker.

Hoe kun jij zelf een creatieve presentatie maken?
Als Cyriel een nieuwe presentatie gaat voorbereiden, begint hij altijd op papier. Hij gaat op zoek naar de essentie waarvan hij het belangrijk vindt dat het publiek het onthoudt. Daarna geeft hij zijn brein de ruimte om alle kanten uit te denken. Alle woorden die bij hem opkomen, zet hij in een mindmap. Dit is een techniek om je gedachten in beeld te brengen. Zijn belangrijkste tip hierbij is dat je alles opschrijft zonder daar een oordeel over te hebben. Geef jezelf echt de ruimte om met nieuwe ideeën te komen en stop met belemmerende gedachten als: ja maar ….. geen tijd ….. Ik heb dat al eerder geprobeerd. Wanneer hij daarna de informatie structureert en bedenkt welke afbeeldingen hij wil gaan gebruiken, is hij niet snel tevreden over de voor de hand liggende keuzes. Liever gaat hij een stap verder. In plaats van bijvoorbeeld voor het standaard dartbord als visualisatie van het bereiken van doelen te gaan, kiest hij liever voor een close up van het dartpijltje. Of hij laat 20 pijltjes alle kanten uitwijzen en laat één pijltje gericht zijn op de gewenste richting en geeft dat pijltje een afwijkende kleur.

De hoeveelheid aandacht die je besteedt aan dia’s, is een signaal voor of je wel of niet een professional is. Geef je creatieve mindset een boost en ontdek hoe ook jij op sprankelende wijze om kunt gaan met onverwachte situaties op het podium.

Wil je spreken met meer resultaat? Frowa Schuitemaker is expert in impactvol presenteren met behulp van PowerPoint. Zij is de ontwikkelaar van het concept PowerPoint Intelligentie. Verhoog jouw PowerPoint Quotiënt en spreek met meer effect.