Heb je er ooit over nagedacht wat humor doet als je een presentatie geeft? Misschien denk je dat presenteren vooral een serieuze aangelegenheid is. Voor een deel is dat ook wel zo. Maar wat kan je het voor jezelf en voor je toehoorders makkelijker maken als je humor verweeft in jouw presentaties.

Voor dit blog heb ik Martha Jong  geïnterviewd. Martha heeft samen met Sibe Doosje de Humoracademie opgericht. Ze is theaterdocent en heeft veel ervaning in het geven van communicatietrainingen. Op het moment dat ze zich realiseerde dat ze wel heel erg serieus geworden was, is ze naar de Verenigde Staten gegaan om congressen over humor te volgen. Zo zijn haar workshops over humor ontstaan.

 

De waarde van humor als je spreektMartha Jong Powerful Presentations
Humor doet wat met jou als spreker. Het is ook aangenaam voor jouw publiek. Als jij een presentatie geeft en je kunt jezelf door humor ontspannen, dan werkt dit door naar jouw toehoorders. Volgens Martha verandert je ademhaling als je lacht. Je bloed gaat sneller stromen en je brein krijgt een hersendouche. Dit helpt je om beter te denken en werkt verbindend. Zo zijn er genoeg redenen om voor humor te kiezen.

 

Hoe kan je leren om humor in te zetten?
Heb vooral het lef om met humor aan de slag te gaan. Durf te spreken met een knipoog. Neem vooral je onderwerp serieus en jezelf wat minder, waardoor je presentatie luchtiger wordt.

Hoewel er humorproducenten en humorconsumenten zijn, kan volgens Martha iedereen het leren om meer humor in te zetten. Begin eens met zelfspot; grapjes maken ten koste van jezelf. Het publiek vindt het aantrekkelijk als je anekdotes vertelt waarin jezelf de underdogrol hebt. Het maakt de afstand tussen jou en het publiek kleiner. Door te starten met humor wordt de gunfactor veel groter. Het publiek wordt ontvankelijker voor je boodschap. Ga geen clown uithangen, maar wees jezelf en wees authentiek.

Improviseer als er iets bijzonders gebeurt. Geef er een humoristische draai aan. Het maakt niet uit of het over de koffie, de zaal of over het weer gaat. Reageren op omstandigheden laat zien dat je oog hebt voor wat er om je heen plaatsvindt. Als je dit met humor doet, komt dat krachtig over.

Speel met woorden en zinnen. Ga eens op zoek naar alliteratie waarbij je gebruikmaakt van de gelijkenis van de beginklank bij woorden. Potsierlijke PowerPointdia’s klinkt heel anders dan een lelijke PowerPoint. Of maak eens een eigen variant op een Loesje: “Is mijn PowerPoint klaar, ben ik de point vergeten”.

 

Humor en Powerpoint
Als ik zelf een presentatie geef over PowerPoint Intelligentie, zeg ik vaak met een knipoog dat PowerPoint en humor niet echt samengaan. Ondertussen laat ik het publiek ervaren dat je door de inzet van PowerPoint juist op een hele goede manier humor toe kunt voegen aan je presentatie. Martha laat regelmatig cartoons zien als ze een training geeft. Liefst met weinig tekst en met veel kleur. Ook werkt het volgens haar goed om verrassende afbeeldingen te laten zien, waarmee je het publiek in een bepaalde sfeer brengt en waarna je de ontknoping uit een totaal onverwachte hoek laat komen.

Iedereen kan humor inzetten als hij spreekt. Ga op zoek naar datgene wat bij je past en geef jezelf de tijd om je er verder in te ontwikkelen. Door af te sluiten met humor gaat jouw publiek in een goede stemming weg. Dit nodigt uit om met een prettig gevoel terug te denken aan jouw presentatie.

Ontdek eens wat humor voor jou kan doen als je spreekt!

 

Frowa Schuitemaker is oprichter van Powerful Presentations. Volgens haar wordt het tijd voor sprankelende PowerPointpresentaties waar zowel het publiek als de spreker blij van worden. Ze interviewt wereldwijd experts die net als zij een einde willen maken aan “Death by PowerPoint”.

Samen met haar dochter Charlotte heeft ze het boek “PowerPoint Intelligentie – Bereik meer als je spreekt” geschreven; het handboek voor iedereen die presentaties geeft met PowerPoint als ondersteuning. Het boek is te koop bij Bol.com