Tijdens een podcastopname voor de promotie van ons Engelstalige boek “Powerful Presentations” vertelde onze uitgever Laura Baxter van Castle Mount Media dat zij nog precies kon herinneren welke dia ik 3 jaar geleden had laten zien tijdens mijn presentatie in Salzburg.

3 jaar!

Natuurlijk vroeg ik aan haar hoe die dia er dan uitzag en vooral wat de boodschap was die ik daarbij vertelde. Laura kon dat haarscherp toelichten.

Het was de dia waarop een zwart-wit foto te zien was met een groot publiek. Daarna leek het alsof je tegen het scherm aantikte en op dat moment veranderde de foto voor een deel in kleur. Tot slot liep je van links naar rechts en bewoog je van linksonder naar rechtsboven met jouw hand langs het scherm en veranderde de foto door een golfbeweging volledig in een kleurenfoto. Wat zij zag, kan je zien op bovenstaande foto.

WOW-dia’s

Dit is echt wat je noemt een WOW-dia. Eenvoudig om te maken, maar met een groot effect. Het is de lievelingsdia van onze toehoorders. Ze reageren letterlijk met “WOW”, of met “doe dat nog eens een keer”! En nu blijkt zelfs dat 3 jaar later deze dia nog zo helder voor ogen staat bij iemand uit ons publiek.

Een mooie dia maken, dat is één. Maar die dia echt van toegevoegde waarde laten zijn, dat is twee!

Een WOW-dia als anker

Op mijn vraag wat dan precies mijn boodschap was, daar was Laura ook heel duidelijk over.

Als je een standaard presentatie geeft, bereik je weinig. Op het moment dat je dat vertelde, liet je de zwart-wit foto zien. Als je meer afbeeldingen gebruikt, dan bereik je net wat meer. We zagen toen twee personen opeens in kleur verschijnen. Tot slot vertelde je wat het effect is als je jouw PowerPoint-IQ verhoogt. Tegelijkertijd veranderde de foto via een prachtige golfbeweging volledig in een kleurenfoto.

Om jaren later terug te horen dat een WOW-dia echt als een anker heeft gewerkt om mijn boodschap niet alleen te versterken maar ook te laten onthouden, is echt fantastisch. Het bijzondere is dat naar aanleiding van die presentatie Laura Baxter heel graag de Engeltalige versie wilde uitgeven van ons boek Powerpoint Intelligentie. Dit kan een onvergetelijke presentatie dus opleveren!

Maar nu naar jou.

Welk onderdeel van jouw presentatie blijft jouw toehoorders bij? Komt dat door een dia, een verhaal, of door iets anders? Als je een presentatie geeft is het echt de moeite waard om hier eens over na te denken.

Ik ben een fan van WOW-dia’s. Omdat ik daar het positieve effect heel duidelijk van heb ervaren. Maar, niet te veel. Maximaal 2 of 3 per presentatie. Anders word je vooral onthouden als de flitsende presentator en gaat het zijn doel voorbij.

In mijn volgende blog deel ik met jullie welke presentatie heel bepalend is geweest voor mijn zakelijke ontwikkeling. Ik nodig je nu vast uit om na te denken welke presentatie veel voor jou heeft betekend en vooral ook hoe dat volgens jou gekomen is.

Tot snel!

Frowa Schuitemaker van Powerful Presentations is van huis uit onderwijskundige. Ze heeft samen met haar dochter Charlotte het boek PowerPoint Intelligentie geschreven (Powerful Presentations als Engelstalige uitgave) en het bijpassend kaartspel gemaakt. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Nederlandse beroepsvereniging voor professionele sprekers PSA NL en medeoprichter van VSAI, Virtual Speakers Association International.