In mijn vorige blog nodigde ik je al uit om na te denken over welke presentatie veel voor jou heeft betekend. In dit blog deel ik hoe een presentatie cruciaal is geweest voor mijn zakelijke ontwikkeling.

Laat ik beginnen met bovenstaande foto. Zie je hier wat bijzonders aan?

 

De presentatie die ik zelf nooit meer vergeten ben

Mijn verhaal begint als volgt. Nu alweer dertig jaar geleden woonde ik als businesstrainer een presentatie bij van een professor. Zijn naam ben ik jammer genoeg vergeten, maar zijn boodschap absoluut niet. Hij vertelde dat hij onderzocht had hoe lang volwassen deelnemers van een training informatie kunnen onthouden.

Tijdens het vertellen, goot hij knalroze vloeistof in een glas met water. Ok, zei hij. De roze vloeistof kan je zien als de informatie die tijdens de training wordt opgenomen. Maar, hebben jullie enig idee wat er na 2 weken gebeurt? Hij wachtte niet op antwoord en goot direct het water met de knalroze vloeistof over in een naar mijn idee leeg glas. Wat we toen te zien kregen, dat kan je ook op de foto zien. Terwijl hij het roze water in het glas goot, veranderde de kleur van het water; het werd weer compleet doorzichtig en kleurloos.

Na 2 weken is iedereen alles weer vergeten

Zijn boodschap sloot daar ijzersterk bij aan. Volgens hem zijn de deelnemers van een training al na 2 weken voor 100 % de informatie uit de training weer vergeten.

Ik was verbijsterd. Is dat het uiteindelijke effect van een training die ik vol overgave en enthousiasme geef? Zijn woorden, en vooral het effect van het roze water, heeft mij geactiveerd om op zoek te gaan naar het tegendeel van zijn bewering. Precies op dat mijn moment is mijn zoektocht begonnen naar hoe je kunt spreken en trainen met blijvend effect.

Het kan anders

En met resultaat. Als je een presentatie geeft, kan je echt wel informatie langer laten onthouden. In een ander blog schreef ik over een deelnemer die na 3 jaar mijn boodschap nog heel goed kon herinneren. Een van de mogelijkheden die je kunt toepassen, heeft de professor zelf gebruikt. Verduidelijk je verhaal door iets wat je laat zien. Dat kan een scheikundige truc zijn zoals die van het roze water. Je kunt hier ook heel goed breinvriendelijke dia’s voor inzetten.

Hoe kijk jij na het lezen van deze blog terug op de presentatie die veel voor jou heeft betekend? Zit daar iets in wat je zelf ook zou kunnen toepassen tijdens het geven van jouw presentatie?

Ik ben in ieder geval op zoek gegaan naar hoe je het roze water weer kleurloos kunt krijgen. Het heeft me een avond gekost om te vinden dat je een indicator nodig hebt in combinatie met zuur en ammoniak. Maar, zijn presentatie heeft mij vooral uitgenodigd om nog bewuster dan ooit tevoren na te denken over hoe ik mijn toehoorders kan helpen om mijn boodschap makkelijker te kunnen onthouden.

In mijn volgende blog zoom ik in op hoe je het beste dia’s kunt inzetten om dit te bereiken. Dit keer heb ik het dan niet over specifiek WOW-dia’s, maar over breinvriendelijke dia’s in het algemeen.

Heb je enig idee wat de kenmerken zijn van een breinvriendelijke dia? Je leest het in mijn volgende blog. Tot snel!

Ben je nog geen lid van de ik-geef-presentaties community op Facebook en wil je wel op de hoogte blijven van de nieuwste tips & trics op het gebied van (online) presenteren? Meld je dan hier aan. 

Frowa Schuitemaker van Powerful Presentations is van huis uit onderwijskundige. Ze heeft samen met haar dochter Charlotte het boek PowerPoint Intelligentie geschreven (Powerful Presentations als Engelstalige uitgave) en het bijpassend kaartspel gemaakt. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Nederlandse beroepsvereniging voor professionele sprekers PSA NL en medeoprichter van VSAI, Virtual Speakers Association International.