In mijn vorige blog stelde ik de vraag over wat jij denkt dat de kenmerken zijn van een breinvriendelijke dia. Ik beloofde dat ik daarop terug zou komen in mijn volgende blog. Bij deze!

 

Een eenvoudige manier om te bepalen of jouw dia’s breinvriendelijk zijn

Breinvriendelijke dia’s geven een heldere boodschap af aan jouw toehoorders en ondersteunen jouw presentatie. Het zijn aantrekkelijke dia’s die moeiteloos te begrijpen zijn. Een interessante graadmeter of jouw dia breinvriendelijk is of niet, is het toepassen van de 3-secondenregel. Is het in 3 seconden duidelijk voor jouw toehoorders waarover het gaat, dan is de kans groot dat jouw dia breinvriendelijk is.

 

De signaal-ruisverhouding

Maar, we kunnen nog een stapje verder gaan. Hoe hoger de signaal-ruisverhouding van jouw dia, hoe beter dat is. Een hoge signaal-ruisverhouding betekent dat jouw boodschap eenduidig overkomt en dat irrelevante aspecten zoveel mogelijk verwijderd zijn. Wat vind je bijvoorbeeld van de foto hierboven? Wat trok in eerste instantie jouw aandacht toen jij naar de foto keek? Zag je vooral het gezicht van het meisje? Of werd jouw aandacht juist getrokken door de suikerspin met het rode kruis erop? Misschien viel meteen het oorknopje op, of de gekleurde bloemen op de achtergrond. Als de foto van dit meisje schematisch zou weergeven worden, dan kom je op onderstaande afbeelding uit.

 

De bron staat voor jouw dia. De ontvanger is jouw toehoorder en de lijnen zijn de signalen die afgegeven worden in de dia. Hoe meer signalen er zijn, hoe minder eenduidig de boodschap en hoe minder breinvriendelijk de dia is. De twee dikke lijnen staan voor het meisje en de suikerspin met het rode kruis. De dunnere lijnen staan voor de details die er wel zijn, maar die net wat minder duidelijk naar voren komen.

Heb je ooit op deze manier naar jouw eigen diaserie gekeken? Ik nodig je van harte uit om dat eens te doen. Voor een beter begrip over hoe je jouw eigen dia’s kunt beoordelen, hebben we een heel hoofdstuk geschreven over breinkennis in ons boek PowerPoint Intelligentie gaan we hier nog verder op in. 

Als voorbereiding op het schrijven van ons boek, hebben we een diversiteit aan experts geïnterviewd. Onder andere ook breinexpert John B. Molidor uit de Verenigde Staten. In de tijd dat ik voorzitter was van de beroepsvereniging voor professionele sprekers in Nederland, was hij de voorzitter van de National Speakers Association in de USA. Hij wilde dan ook graag tijd voor me vrijmaken om zijn grote kennis te delen over de koppeling tussen de werking van het brein en het geven van een succesvolle presentatie. Ik stelde hem ook de vraag of het vanuit het brein gezien wel wenselijk is om dia’s te laten zien als je een presentatie geeft, of juist niet. Hij gaf aan dat zijn visie daarop was veranderd. Maar wat zijn antwoord nu precies was, dat beschrijf ik in mijn volgende blog. Tot snel!

 

Ben je nog geen lid van de ik-geef-presentaties community op Facebook en wil je wel op de hoogte blijven van de nieuwste tips & trics op het gebied van (online) presenteren? Meld je dan hier aan.

Frowa Schuitemaker van Powerful Presentations is van huis uit onderwijskundige. Ze heeft samen met haar dochter Charlotte het boek PowerPoint Intelligentie geschreven (Powerful Presentations als Engelstalige uitgave) en het bijpassend kaartspel gemaakt. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Nederlandse beroepsvereniging voor professionele sprekers PSA NL en medeoprichter van VSAI, Virtual Speakers Association International.