In mijn vorige blog gaf ik aan dat ik dit keer antwoord zou geven op de vraag of het vanuit het brein gezien juist wenselijk is om dia’s te laten zien tijdens een presentatie, of juist niet.

Als voorbereiding op het schrijven van ons boek PowerPoint Intelligentie, heb ik veel experts geïnterviewd. Onder andere ook John B. Molidor. Hij is breinwetenschapper en woont in de Verenigde Staten van Amerika. Toen ik voorzitter was van PSA NL, was hij president van de NSA – de National Speakers Association.  In mijn ogen is hij dé meest geschikte persoon om mijn vraag aan te stellen.

 

Wel of geen PowerPoint?

Zo af en toe kom ik experts tegen die bewust geen presentatieprogramma inzetten als ze een presentatie geven. Om dit te ondersteunen wordt soms op de meest foute manier getoond wat het effect bijvoorbeeld zou zijn op de toespraak van Martin Luther King als hij PowerPoint had ingezet. Vermakelijk. Zeker. Maar klopt die boodschap ook?

Mike Robertson is grafisch designer. Van hem is de volgende uitspraak:

“We zeggen niet de gitaar is niet waardevol meer wanneer we slechte gitaarmuziek hebben gehoord. Toch vinden mensen PowerPoint saai. Nee! Het zijn de ideeën van de presentatoren die saai zijn!”

Zo, die zit.

Maar dan nu John B. Molidor. Hoe ervaart hij het inzetten van PowerPoint? John geeft aan dat hij steeds meer de voorkeur eraan geeft om juist wel een presentatieprogramma zoals PowerPoint in te zetten. Onze toehoorders worden visueler. De verwerking van visuele informatie is ongelofelijk snel. Uiteindelijk gaat het erom dat je het hele brein aanspreekt. Dat is dus het geheim van een breinvriendelijke presentatie.

Tips voor het maken van breinvriendelijke dia’s

Hij heeft ook nog de volgende wetenswaardigheden voor ons. Uit onderzoek naar kleurenblindheid is naar voren gekomen dat het beter is om een witte of een lichte effen achtergrond te gebruiken. Volgens John is je brein dan geen tijd kwijt met het ontdekken of het gaat om de achtergrond, of juist om de tekst of de afbeelding die erop staat.

Ook vertelt hij hoe hij zijn dia’s opbouwt. Als je een afbeelding combineert met tekst, zorg dan dat de afbeelding links op de dia staat en de tekst rechts. Waarom dat beter is? Je brein, dus ook het brein van het publiek, bestaat uit twee hersenhelften. Je zult beide hersenhelften moeten aanspreken. Je linkerhersenhelft is onder andere verbonden met woorden. Je rechterhelft is meer gericht op afbeeldingen. Omdat de hersenen je lichaam kruiselings besturen, moet de tekst aan de rechterkant op de dia geplaatst worden en de afbeelding aan de linkerkant. Interessant toch!

Tot slot heeft hij nog een tip over het inzetten van afbeeldingen. Een foto kan je presentatie veel goed doen. Toch kan een afbeelding die niet aansluit bij je doelgroep ervoor zorgen dat het publiek zich juist niet aangesproken voelt. John geeft aan dat hij daar heel bewust mee omgaat. Cliparts bijvoorbeeld worden door de generatie van nu al snel als kinderachtig gezien. Als hij een presentatie voorbereidt, gaat hij op zoek naar een afbeelding die of juist de emotie weergeeft of zijn gedachte verduidelijkt.

In mijn volgende blog deel ik meer presentatietips van Mike Robertson, een briljante grafisch designer. Als je nu al geïntrigeerd bent door het idee van het maken van breinvriendelijke dia’s en wil je meteen beginnen, het wordt uitgebreid uitgelegd in ons boek PowerPoint Intelligentie

Tot de volgende keer!

 

Ben je nog geen lid van de ik-geef-presentaties community op Facebook en wil je wel op de hoogte blijven van de nieuwste tips & trics op het gebied van (online) presenteren? Meld je dan hier aan.

Frowa Schuitemaker van Powerful Presentations is van huis uit onderwijskundige. Ze heeft samen met haar dochter Charlotte het boek PowerPoint Intelligentie geschreven (Powerful Presentations als Engelstalige uitgave) en het bijpassend kaartspel gemaakt. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Nederlandse beroepsvereniging voor professionele sprekers PSA NL en medeoprichter van VSAI, Virtual Speakers Association International.