Powerful Presentations Mike Robertson

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat ik dit keer Mike Robertson aan het woord zou laten. Mike is een in mijn ogen briljante grafisch designer in de Verenigde Staten van Amerika. Als ik in 2015 zijn presentatie niet had bijgewoond, hadden Charlotte en ik waarschijnlijk nooit ons boek PowerPoint Intelligentie geschreven. Met andere woorden; hij is onze grote inspirator geweest.

Waarom? Dat delen we hier. En tegelijkertijd lees je meteen hoe je krachtige WOW-dia’s kunt maken en waarom het een goed idee is om ze in te zetten tijdens het geven van jouw presentatie.

 

Met het schaamrood op de kaken

Terwijl ik in Washington DC vol verwondering van de presentatie van Mike zat te genieten, hoorde ik aardig wat gemompel om mij heen. Een van de deelnemers sprak zijn reactie hardop uit. Hij zei: “ik ben al jarenlang PowerPointtrainer, maar ik heb me nooit gerealiseerd dat het mogelijk is om op deze creatieve manier dia’s in te zetten. Ik zit hier met het schaamrood op mijn kaken.”

 

Is het mogelijk om creatieve dia’s te maken in PowerPoint?

Deze vraag stond centraal in mijn interview met Mike als voorbereiding op het schrijven van ons boek. Mike is zelf fervent Macgebruiker. Nadat hij veel aanvragen kreeg van PowerPointgebruikers, is hij stapsgewijs gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van dit presentatieprogramma. Hij ontdekte zo dat het zeker potentie in zich heeft. Volgens hem denken veel mensen dat PowerPointdia’s saai zijn en gedateerd. Maar dat is niet zo. Het zijn juist hun ideeën die saai zijn.

Mike heeft een eigen stijl ontwikkeld voor het maken van professionele dia’s. Hij heeft ontdekt dat je op een bijzondere manier de animaties kunt inzetten in tekst en beeld om je boodschap kracht bij te zetten. Favoriet zijn bij hem “invliegen” en “vervagen”. Hoewel deze animaties standaard en simpel zijn, kan je door te experimenteren met de timing en duur van de animaties, verrassende dia’s maken met impact. Op die manier stimuleert hij op bijzondere wijze het voorstellingsvermogen van zijn publiek.

 

Wat is het effect van een WOW-dia?

Volgens mij benadrukt een goede PowerPoint je professionaliteit. Bij Mike is dat absoluut het geval. Hij vertelt dat hij het voor elkaar krijgt dat het publiek naar adem snakt of dat hij applaus krijgt als hij een dia laat zien. Volgens hem kan je als je er echt voor wilt gaan verbazingwekkende dia’s maken die het publiek nooit meer vergeet. Dat wil hij bereiken; een WOW-effect waardoor de kern van de boodschap nooit meer vergeten wordt. Hij raadt aan om per presentatie maximaal 2 à 3 WOW-dia’s in te zetten. Op die manier kan je zorgen dat de kern van je presentatie onthouden wordt.

Hoe kan ook jij een WOW-dia maken?

Om zelf een fantastische presentatie te kunnen maken, is het de kunst om bij elke dia te bedenken hoe je jouw boodschap aantrekkelijk kunt maken.

Volgens Mike is het de grootste fout om de makkelijkste route te nemen tijdens het ontwerpen van een dia. Stop met het gebruik van standaardsjablonen, de geijkte lettertypes en amateuristische cliparts. Hij begint zelf standaard met een lege zwarte dia. Hij vindt het namelijk helemaal niet prettig als PowerPoint bepaalt waar zijn tekst en zijn illustraties moeten komen. Daarna gaat hij op zoek naar het juiste lettertype en bedenkt hij of er een achtergrond textuur moet komen. Door dit alles wil hij vooral het publiek zo snel mogelijk laten zien dat ze niet te maken hebben met een standaard saaie presentatie.

Door de mogelijkheden die PowerPoint biedt, kan je op een creatieve manier jouw verhaal ondersteunen door een krachtige PowerPoint. Soms aangevuld met het gebruik van een bewerkingsprogramma zoals Photoshop. Denk bij elke dia die je maakt hoe je jouw boodschap kunt versterken en verras jouw publiek!

Laat je inspireren door de voorbeelden in de video. Dan ervaar je meteen wat het doet als je beweging inzet op een dia. In mijn volgende blog ga ik daar verder op in.

Klik hier voor de video

Tot de volgende keer!

Ben je nog geen lid van de ik-geef-presentaties community op Facebook en wil je wel op de hoogte blijven van de nieuwste tips & trics op het gebied van (online) presenteren? Meld je dan hier aan.

Frowa Schuitemaker van Powerful Presentations is van huis uit onderwijskundige. Ze heeft samen met haar dochter Charlotte het boek PowerPoint Intelligentie geschreven (Powerful Presentations als Engelstalige uitgave) en het bijpassend kaartspel gemaakt. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Nederlandse beroepsvereniging voor professionele sprekers PSA NL en medeoprichter van VSAI, Virtual Speakers Association International.