Heb je enig idee hoe vaak jouw blik getrokken wordt naar iets of iemand, omdat je beweging waarneemt? Het valt mij op dat we steeds vaker aan alle kanten uitgenodigd worden om onze aandacht precies op datgene te richten waarvan anderen graag willen dat we dat doen. Een trillende knop op een websitepagina. Een teruglopende balk tijdens het journaal. Een mooie langzaam draaiende cirkel in een PowerPointpresentatie. Deze Micro Animaties trekken onze aandacht, of we dat nu willen of niet.

Het risico van aanwijzen

Weet je nog hoe vroeger veel presentatoren met hun rug naar het publiek stonden om uitgebreid iets aan te wijzen op het scherm? Vooral in de tijd dat er nog het wonderlijke idee heerste dat je tijdens een presentatie van 25 minuten maximaal 7 dia’s mocht laten zien. Wat gaf dat een informatie overload op de dia’s en staat dat haaks op de 3-secondenregel waar je in een voorgaand blog al over hebt kunnen lezen. Je moest toen wel aanwijzen om duidelijk te kunnen maken waar je het over had. Soms met de hand, inclusief kolossale schaduw op het scherm. Soms met een lange uitschuifbare aanwijsstok; waar een schoolmeester jaloers was. Soms met een supersonische laserpointer in de kleur rood of groen.

Als je iets aanwijst, verschuift jouw focus van het publiek naar jouw eigen dia. Je loopt hiermee het risico dat de aandacht van jouw toehoorders ondertussen een eigen richting op gaat. En dan moet je weer harder werken om die aandacht terug te krijgen.

Welke Micro Animaties zet jij in?

Wat doe jij om de aandacht precies naar de goede plek op jouw dia te leiden? De subtiele gele ‘nadruk’ animaties kunnen heel goed werken. ‘Puls’ is hier een prima voorbeeld van. Het gaat er helemaal mooi uitzien als je ontdekt welke tijdsduur van de animatie het beste en aantrekkelijkste effect geeft.

Of, zet eens een overgang in. Wij hebben dat bij ons model PowerPoint Intelligentie gedaan, zoals je kunt zien in de video.

Bekijk hoe krachtig beweging werkt in het model PowerPoint Intelligentie

Door bij de overgang ‘vegen’ te kiezen voor steeds de meest geschikte richting bij de effectopties, komt er op een mooie manier elke keer weer een nieuw onderdeel van ons model tevoorschijn. Als we in ons model naar een volgend element gaan, weten onze toehoorders precies waar we het over hebben. Dat bevalt ons en ons publiek heel goed.

Tot de volgende keer! Dan kan je lezen waarom het een goed idee is om verhalen te verzamelen.

Ben je nog geen lid van de ik-geef-presentaties community op Facebook en wil je wel op de hoogte blijven van de nieuwste tips & trics op het gebied van (online) presenteren? Meld je dan hier aan.

Frowa Schuitemaker van Powerful Presentations is van huis uit onderwijskundige. Ze heeft samen met haar dochter Charlotte het boek PowerPoint Intelligentie geschreven (Powerful Presentations als Engelstalige uitgave) en het bijpassend kaartspel gemaakt. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Nederlandse beroepsvereniging voor professionele sprekers PSA NL en medeoprichter van VSAI, Virtual Speakers Association International.