Het komt nog wel eens voor dat sprekers aan mij vragen of ik een testimonial wil geven. Dat doe ik graag, als ze tenminste een kwalitatief goede presentatie hebben neergezet. Zo was er een spreker die aan mij vroeg of ik wat wilde schrijven over zijn verhaal dat hij had gedeeld. Storytelling werkt krachtig, hier heb ik het al over gehad in mijn vorige blog.  Ik zei: ‘ja.’ Want ik vind hem een fantastische spreker en een uitstekende verhalenverteller.

Volledig vergeten waar het over ging

Toen ik ging zitten om de testimonial te schrijven, gebeurde er iets vreemds. Ik kon herinneren dat ik van zijn verhaal genoten had en dat ik het een goed verhaal vond. Ik wist ook nog precies waar hij stond en waar ik zat. En toch, ik kon me werkelijk niet meer herinneren waar het in zijn verhaal over ging. Ook was ik de boodschap vergeten.

Dit verbaasde mij. Ik vond het ook lastig, omdat ik heel graag een testimonial schrijf met specifieke informatie erin. De enige oplossing die ik kon bedenken, was om iemand anders naar het verhaal te vragen die er ook bij aanwezig was geweest. Dat deed ik. Tot twee keer toe, zonder enig resultaat.

Mijn testimonial heb ik geschreven. Wat globaler dan ik ben gewend. Voor mij was deze ervaring leerzaam, omdat het me na liet denken over hoe je de kans kunt vergroten dat een verhaal wel onthouden wordt.

Veranker jouw verhaal

Ik kom uit bij het laten zien van een afbeelding, een foto waarmee je jouw toehoorders met één klik op jouw afstandsbediening jouw verhaal intrekt. Jouw foto gaat werken als een anker. Denken jouw toehoorders op een later moment terug aan jouw afbeelding dan komt jouw verhaal al heel snel terug in hun herinnering. Je zet dan de werking van het brein op een krachtige manier in.

Daarom nu een aanvulling op mijn blog van verleden week. Verzamel verhalen. Maak aantekeningen. Je kunt teruglezen wat daarbij de belangrijkste aandachtspunten zijn. En, maak foto’s als je iets meemaakt waarvan je denkt dat je op een later moment hier een verhaal over gaat vertellen. Bouw dus niet alleen een bibliotheek op van verhalen, vul dit aan met fotomateriaal.

Een foto voor mijn verzameling

Op deze foto zie je mij staan in noordoost Groningen op een zes meter brede strook ingezaaid met een mengsel van wilde bloemen. Boven op een zeven kilometer lang tracé van een aangelegde ondergrondse kabelverbinding is een leefomgeving voor bijen en andere insecten gerealiseerd. Het zijn prachtige plaatjes geworden. Stel, dat ik hier een verhaal over wil vertellen tijdens mijn presentatie, dan weet ik nu al dat ik fantastische foto’s heb om als anker in te zetten tijdens mijn verhaal. En ja, de foto van de zonnebloem met de bij boven aan dit blog heb ik daar gemaakt.

Nog even dit. Moet je altijd een afbeelding laten zien als je een verhaal vertelt? Nee, dat hoeft niet. Jij kent vast ook verhalenvertellers die zo beeldend spreken, dat dit niet nodig is. Probeer het uit. Wat werkt voor jou het beste? Met of zonder een afbeelding op de achtergrond? Ik kies voor met, omdat ik daar hele goed ervaringen mee heb.

Ben je nog geen lid van de ik-geef-presentaties community op Facebook en wil je wel op de hoogte blijven van de nieuwste tips & trics op het gebied van (online) presenteren? Meld je dan hier aan.

Frowa Schuitemaker van Powerful Presentations is van huis uit onderwijskundige. Ze heeft samen met haar dochter Charlotte het boek PowerPoint Intelligentie geschreven (Powerful Presentations als Engelstalige uitgave) en het bijpassend kaartspel gemaakt. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Nederlandse beroepsvereniging voor professionele sprekers PSA NL en medeoprichter van VSAI, Virtual Speakers Association International.