Als voorbereiding van het schrijven van ons boek ‘PowerPoint Intelligentie’ hebben we veel experts geïnterviewd. Onvoorstelbaar hoe iedereen de meest waardevolle adviezen met ons deelden. Zonder al die input hadden we nooit zo’n compleet, informatief en inspirerend boek kunnen schrijven over het geven van presentaties met de inzet van dia’s als ondersteuning.

 

Als je iets echt wilt laten onthouden, geef dan een presentatie waarbij wat je zegt, wat je laat zien en waar je staat volledig geïntegreerd is. Daar gaat het om.

                                                                                                                                                                                                                                                                        Chris Davidson

 

Alleen al deze uitspraak van Chris, daar hebben we uiteindelijk een heel hoofdstuk over geschreven. Heb je er ooit over nagedacht hoe belangrijk het integreren van alle onderdelen van jouw presentatie is voor het uiteindelijke resultaat? Zo nee, doe dat dan eens. Het gaat je veel opleveren.

Chris Davidson is managing director van Active Presence in het Verenigd Koninkrijk. Als hij bedrijven ondersteunt in het maken van een goede businesspresentatie, doet hij dat op een fantastische manier. Hij zet daarbij onder andere zijn geheime wapen in. En wij delen die hier.

 

Klikmomenten

Als je dia’s inzet wanneer je een presentatie geeft, is het belangrijk dat je bedenkt op welk moment je bepaalde informatie laat zien. Wanneer wil je dat de aandacht van de toehoorders overgaat naar het scherm? Hoe formuleer je de zin terwijl je door een klik op de afstandsbediening de volgende dia laat zien? Wat zeg of doe je om daarna de aandacht weer terug te krijgen? Het gaat hierbij om het formuleren van zinnen, over de klikmomenten en over jouw lichaamstaal.

 

Kliklijst

En nu het geheim. Voor het noteren van de klikmomenten, kan je een kliklijst maken. Dit is een schematisch overzicht van jouw dia’s met daarbij korte aantekeningen over het klikmoment en de zinnen die je daarbij formuleert.

Voorbeeld 1

Zoals je hier (klik) kunt zien …

Voorbeeld 2

In de dia die je straks ziet, zie je dat er twee belangrijke factoren bepalend zijn geweest voor de winst die we in het afgelopen kwartaal hebben gemaakt. Ik nodig jullie uit om te bedenken wat hiervan de oorzaak is geweest (klik)

In voorbeeld 1 laat je eerst de dia zien en vertel je daarna pas waarover deze dia gaat. In voorbeeld 2 kies je voor de omgekeerde volgorde. Je zorgt er door de inleidende zinnen voor, dat de toehoorders precies weten waar ze naar moeten kijken in de dia die je op een later moment laat zien. Is het nodig om complexe informatie te tonen op een dia, dan kan het heel handig zijn om eerst wat te vertellen en daarna de dia pas te laten zien. Het brein heeft dan minder tijd nodig om zich af te vragen waar het op die dia over gaat.

Een kliklijst werkt ook heel goed als je een presentatie maakt die door anderen gegeven wordt. Door met zo’n schematisch overzicht te werken, voorkom je al snel dat je zoveel mogelijk informatie op de dia’s zet. Voor het oplezen tijdens een presentatie of training is dat misschien handig, maar voor de deelnemers is dat absoluut niet effectief.

Als je gefascineerd bent en meer waardevolle informatie wilt weten, boek dan een een-op-een consult met mij of bestel ons boek voor het maken van krachtige presentaties om je PowerPoint- IQ een boost te geven. Zie hiervoor ook dit blog.

In mijn volgende blog gaat het over het inzetten van een hand-out. Wat werkt wel en wat absoluut niet? Ook deel ik met je hoe je daarmee meer business binnenhaalt.

Tot de volgende keer!

 

Ben je nog geen lid van de ik-geef-presentaties community op Facebook en wil je wel op de hoogte blijven van de nieuwste tips & trics op het gebied van (online) presenteren? Meld je dan hier aan.

Frowa Schuitemaker van Powerful Presentations is van huis uit onderwijskundige. Ze heeft samen met haar dochter Charlotte het boek PowerPoint Intelligentie geschreven (Powerful Presentations als Engelstalige uitgave) en het bijpassend kaartspel gemaakt. Ze is jarenlang voorzitter geweest van de Nederlandse beroepsvereniging voor professionele sprekers PSA NL en medeoprichter van VSAI, Virtual Speakers Association International.